Zene világnapja

Zenei világnap

 

Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődik ki, ahol az ének az alap. A hangszer a kevesek, kiváltságosok dolga. Az emberi hang, az mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis a legszebb hangszer, a zenekultúra sokakra kiterjedő termő talaja”

                                                                                                          (Kodály Zoltán)


A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.

A hegedűművész szerint meg kell becsülnünk a csendet, a zenét megismerni pedig azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat. A zene módot ad arra is, hogy az emberek megértsék egymást, előtérbe kerüljenek azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép művészi megnyilvánulásának. Azt mondanám, hogy az adott időben az egész világon legyen egy pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez- mondta Menuhin.

Iskolánk 2020. október 1-jén tartotta meg a zenei világnapi műsorát iskolagyűlés keretein belül mind az alsó és a felső tagozaton is.

Az alsó tagozaton egy pár perces játékos ünnepléssel emlékeztek a kisdiákok.

A felső tagozaton ebben a tanévben Farkas Veronika 8. a osztályos tanuló gyönyörű gitárszólója ékesítette a műsort. Veronika beszélt arról is, hogy nagyon sok gyakorlás, elszántság és kitartás szükséges ahhoz, hogy egy hangszeren meg lehessen tanulni játszani.
A járványügyi helyzetre való tekintettel az idei évben éneklés helyett ritmusképletek közös tapsolásával ünnepeltük meg a zene világnapját.