Farsang az alsó tagozaton

Farsang az alsó tagozaton

Ebben a tanévben a hagyományokhoz igazítva február 14-én került megrendezésre az alsó tagozat farsangi rendezvénye. A mulatság helyszínét a NAKK biztosította. Az osztályok változatos produkciókkal kápráztatták el a szülőket és a vendégeket. Tovább »

Wass Albert Mesemondó Verseny

Wass Albert Mesemondó Verseny

2019. november 22-én a Nagyszénási Kulturális Központban került megrendezésre az immár hagyománnyá vált Wass Albert nevét viselő mesemondó verseny az alsós tanulók számára. A versenyre évfolyamonként lehetett jelentkezni egy népmese megtanulásával. Ebben Tovább »

Terror Háza Múzeum

Terror Háza Múzeum

2019. november 22-én a 8. a osztály tanulmányi kiránduláson vehetett részt, melynek célja a Terror Háza Múzeum megtekintése volt. 7. osztályban tanultunk a kommunista és náci diktatúrákról, 8. osztályban pedig II. világháború Tovább »

,,Egy malomban őrlünk!”

,,Egy malomban őrlünk!”

2019. szeptember 26-án az EFOP 3.3.7-17-2017-00011 pályázat keretében az alsó tagozatról 38 tanuló és kísérőik ellátogattak a szarvasi szárazmalomba valamint 12 felső tagozatos diák a szarvasi szabaduló szobába. A malom bemutatása után Tovább »

 

IX. KORTÁRS VERSMONDÓ VERSENY KÁRPÁT-MEDENCE DÖNTŐJE

A Békéscsabai Jókai Színház és a Csabagyöngye Kulturális Központ támogatásával – a  pandémiára való tekintettel ebben a tanévben online formában rendezték meg a versszerető gyerekek fesztiválját.

A „főszereplő”, Gáti István mellett,  az eddigi döntőkön már szereplő költők közül kérték fel zsűrizni a volt zsűri elnököket, betűrendben: K. László Szilviát, Mentovics Évát, Nagyálmos Ildikót, Vesztergom Andreát.

A versenyző gyerekek szavalatáról videofelvételt készítettünk, amelyet feltöltöttünk egy megadott felületre. A Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola alsó tagozatáról 21 tanuló szavalatát küldtük be a versenyre, s mivel Gáti István tölti be ebben az évben a zsűri elnöki feladatot, az Ő vezetésével értékelte a zsűri a beküldött produkciókat. Az eddigieknek megfelelően arany, ezüst, bronz minősítést kaptak a résztvevők. Videóüzenetben kihirdették az eredményt, melyet a gyerekkel közösen néztünk meg 2021. március 5-én délelőtt az iskolában.

Vezetői program

Letöltés (Típus: PDF, Méret: 503KB)

A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁ-t. Ezen a napon, 1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

Czabán tanulmányi versenyek az alsó tagozaton

2021. február 22-től február 26-ig terjedő héten tartottuk az alsó tagozaton az immár hagyománnyá vált tanulmányi versenyeinket. A tanulók 1-4. osztályig versenyezhettek rajzból, a második évfolyamtól kezdődően pedig matematika, helyesírás versenyen mérhették össze tudásukat a diákok. A 3. és 4. osztályosaink környezetismeretből, a 4. évfolyam tanulói még angolból és informatika tantárgyból is versenyezhettek. Az idén mindenki részt vehetett a versenyeken, hiszen az adott tanítási órán írták meg a tanulók a versenyfeladatokat. A helyezettek február 26-án vehették át az okleveleket és a jutalomkönyveket osztályfőnöküktől. Gratulálunk tanulóink eredményeihez!

A magyar kultúra napja a kicsik szemével

Felső tagozat

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, azonban megemlékezéseket erről csak 1989-től tartanak.
Az idei tanévben a 2. b osztályunkat érte az a megtiszteltetés, hogy egy rövid ünnepi műsorral megemlékezzünk a Himnusz keletkezéséről. Nemcsak történelmi múltját idéztük fel, hanem fontosnak tartottuk hangsúlyozni nemzetünk jelképeinek megőrzését, azok fenntartását is.
Osztályunk minden tanulója lelkiismeretesen felkészülve, ám kissé izgatottan várta az első „igazi” fellépést az iskola diákjai előtt.

Pavlóné Szél Erzsébet
Felső tagozat Magyar kultúra napja csop.kép

Világ legnagyobb tanórája

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. A Világ Legnagyobb Tanórája az első nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, többek között a környezetvédelem okán a fenntartható energiatermelés, az országok között és országon belüli egyenlőtlenségek csökkentése, az élelmiszer-pazarlás elkerülése.

Zene világnapja

Zenei világnap

 

Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődik ki, ahol az ének az alap. A hangszer a kevesek, kiváltságosok dolga. Az emberi hang, az mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis a legszebb hangszer, a zenekultúra sokakra kiterjedő termő talaja”

                                                                                                          (Kodály Zoltán)


A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.

Intézményi járványügyi digitális munkarendi protokoll

Letöltés (Típus: PDF, Méret: 1.12MB)

Emmi felszerelés jegyzék

Letöltés (Típus: PDF, Méret: 921KB)

COVID 19

Intézményi tájékoztatások, eljárásrendek, szabályok
Hivatalos tájékoztató oldal a koronavírusról: https://koronavirus.gov.hu/.
Az oktatással kapcsolatos híreket a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu felületeken keresztül követhetik.
Intézményünk COVID oldalának direkt linkje: http://nszenas-iskola.hu/category/covid-19/

 


Központi tájékoztatások, eljárásrendek, szabályok


Hivatalos források a COVID-19-ről

Hivatalos tájékoztató oldal a koronavírusról


További információk, tájékoztatók