„Coop Mikulás”

„Coop Mikulás”

A Tisza-Coop Zrt. pályázatot hirdetett 2018. szeptember 19 és november 4. között óvodásoknak és alsós tanulóknak. Iskolánk két osztálya nyújtott be a pályázatra Coop márkatermékekről kivágott emblémákkal díszített karácsonyfadíszeket. Az 1. osztály Tovább »

Wass Albert Mesemondó Verseny

Wass Albert Mesemondó Verseny

2018. november 23-án a Nagyszénási Kulturális Központban került megrendezésre az immár hagyománnyá vált Wass Albert nevét viselő mesemondó verseny az alsós tanulók számára. A versenyre évfolyamonként lehetett jelentkezni egy népmese megtanulásával. Ebben Tovább »

Október 6., az aradi vértanúk napja

Október 6., az aradi vértanúk napja

Október 6., az aradi vértanúk napja 1849. október 6 –án a majdnem egy éven át tartó szabadságharc befejezését követően az ifjú Ferenc József császár súlyos büntetés kiszabásával akarta megüzenni a magyaroknak: birodalmában Tovább »

A Világ Legnagyobb Tanórája Alsó tagozat

A Világ Legnagyobb Tanórája Alsó tagozat

A Világ Legnagyobb Tanórája programhoz csatlakozott az alsó tagozaton a 3. és a 4. évfolyam. A tanórákat a szeptember 24-től 28-ig terjedő héten tartottuk meg. Mind a négy osztályfőnök a Te is Tovább »

Üzemlátogatás Mezőhegyesen

Üzemlátogatás Mezőhegyesen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága pályaorientációs céllal üzemlátogatást, tanüzemi bemutatót szervezett. A szakmai kirándulás célja, hogy bemutassák a 7. és 8. osztályos korosztálynak az agrárgazdaság jelenét, és lehetőséget nyújtsanak a Tovább »

 

Mérési eredmények értékelése

Letöltés (Típus: PDF, Méret: 213KB)

„Coop Mikulás”

DSCF4918

A Tisza-Coop Zrt. pályázatot hirdetett 2018. szeptember 19 és november 4. között óvodásoknak és alsós tanulóknak. Iskolánk két osztálya nyújtott be a pályázatra Coop márkatermékekről kivágott emblémákkal díszített karácsonyfadíszeket. Az 1. osztály bekerült a legjobb 40 osztály közé, a 3. a osztály pedig az első 20 közé. A diákok december 1-jén az iskolagyűlés keretében átvehették a helyi ABC vezetőjétől az ajándékokat. Minden gyermek egy piros kis hátizsákot és egy KRESZ társasjátékot kapott ajándékba. Szeretnénk köszönetet mondani minden kedves szülőnek, aki közreműködött a karácsonyfadíszek elkészítésében.

Tarné Nagy Zsuzsanna

                                                                           alsós munkaközösség-vezető

Wass Albert Mesemondó Verseny

IMG_7632_v

2018. november 23-án a Nagyszénási Kulturális Központban került megrendezésre az immár hagyománnyá vált Wass Albert nevét viselő mesemondó verseny az alsós tanulók számára. A versenyre évfolyamonként lehetett jelentkezni egy népmese megtanulásával. Ebben a tanévben 22 tanulónk nevezett be a versenyre, amely nyilvános volt, ezért szüleik, nagyszüleik, rokonaik és osztálytársaik is megtisztelték jelenlétükkel a versenyt. A zsűri helyi óvó nénikből és a NAKK egyik munkatársából állt. Tanulóink olykor igen hosszú mesékkel örvendeztették meg a közönséget. A szülők és pedagógusok örömére igen élménydús délutánban volt része annak, aki ott volt. A zsűri minden gyermeket jutalmazott és a helyezéseket is kiosztotta. A verseny nagyon színvonalas volt, több évfolyamon holt verseny is volt a helyezésekben. Gratulálunk a gyerekeknek és a felkészítő tanító néniknek!

 

 

                                                                            Tarné Nagy Zsuzsanna

                                                                        alsós munkaközösség-vezető

Mesemondó versenyen jártunk

2018. november 16-án részt vettünk a Szarvasért Alapítvány által megszervezett „A mese örök” elnevezésű mesemondó versenyen. Iskolánkat alsó évfolyamos kategóriában Kulcsár Anna Helga 3.a, felső évfolyamos kategóriában Tatár Klaudia 5.o és Vincze Zsófi 6.b osztályos tanuló képviselte. A zsűri kiemelte Anna teljesítményét, és a jelenlévő Herencsár László szarvasi meseíró könyvével jutalmazta meg. Vince Zsófi kategóriájában különdíjban részesült. A mesemondó verseny célja a meséken keresztül a kultúra, azon belül az irodalom, költészet iránti érdeklődés felkeltése. Az összetartozás élményének megtapasztalása, tájékozódás nemzeti irodalmunk kincsestárunkban. Az előadás során átélt érzelmek segíthetnek a mesemondók világképének alakításában, nemzeti hovatartozásának erősítésében. A Szarvasért Alapítvány megvendégelte a jelenlévőket, a felkészítő tanárok munkáját könyvvásárlási utalvánnyal és színházi belépővel jutalmazta. Tanulóink jól szerepeltek a versenyen, szép ajándékokkal és sok-sok élménnyel érkeztek haza. Gratulálunk nekik!

 

                                                                               Tarné Nagy Zsuzsanna

                                                                                    kísérő pedagógus

Nyílt tanítási nap a felső tagozaton

„Összejönni – kezdés,

Együtt maradni – haladás.” (Henry Ford)

 

A negyedik osztályos diákjaink számára évente tartunk nyílt tanítási napot a felső tagozaton, hogy a leendő ötödikesek betekintést nyerjenek az ott folyó munkába.

Ebben a tanévben ez az alkalom 2018. november 14-re esett. Nagyon fontosnak tartjuk ezt a fajta nyílt kommunikációt, hiszen az érdeklődők így gyakorlatban is megtapasztalhatják a felső tagozat közvetlen hangulatú munkalégkörét.

Závogyán Judit intézményvezető köszöntője után a negyedikesek beülhettek az általuk előzetesen már kiválasztott tanítási órákra. A felsősök is nagyon készülnek erre a napra, a diákönkormányzat tagjai kalauzolták ifjabb társaikat a tantermekbe, a tornaterembe és az ebédlőbe. A szaktanárok az első három órában bemutató órákkal készültek, amelyeken igyekeztek bevonni a látogatókat az óra menetébe beépített játékos feladatokba.

Összesen tizenhat tanórát látogattak meg az alsós tanulók nevelőikkel, elmondásuk szerint jól érezték magukat a felsőben, és nagyon készülnek arra, hogy ötödikesként majd oda járjanak.

 

                                               Ráczné Gálik Márta

„Piros a vér a pesti utcán, munkások – ifjak vére folyt…”

Így szólt az egyik vers az október 23-i műsorban, melyet iskolánk 8. osztályos tanulói adtak elő.
Október 23. nemzeti ünnep – az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a köztársaság 1989. október 23-i kikiáltásának emlékére.
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki, az akkori eseményeket két narrátor konferálásában hallhattuk, illetve a diákokból álló tömeg jelképezte a forradalom egyetemistáit. A diákok teljes átéléssel adták elő verseiket, szövegeiket október 19-én pénteken az iskolai ünnepségen, majd október 23-án, kedden a községi megemlékezésen is.

Az ünnepi műsort összeállította és a tanulókkal megvalósította Bracsok-Ajtai Andrea pedagógus.

Mesterségek napja a felső tagozaton

2018. október 13-án, szombaton az EFOP 3.3.7-17-2017-00011 pályázat keretében megtartottuk a Mesterségek napja lenevezésű pályaorientációs napunkat iskolánkban. Ez alkalomból több középiskola képviseltette magát oktatókkal és tanulókkal egyaránt. A Gyulai Szakképzési Centrum Székely Mihály Szakgimnázium oktatói és diákjai által az informatika világába kalandoztunk el, illetve a csomagolás művészetét sajátíthatták el a gyerekek. Lehetőségük adódott, hogy megtanulják a közelgő ünnepek alkalmával szeretteiknek milyen módon tudják becsomagolni az ajándékokat, illetve bemutatta a gyerekeknek az elsősegélynyújtás fontosságát.
A Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2 szakmát is bemutatott. Az egyik teremben a varrás művészetével barátkoztak a gyerekek, valamint egy másik teremben a lányok örvendezhettek, hogy megszépül a frizurájuk.
A békéscsabai Pedagógiai Szakszolgálattól érkező szakemberek a gyerekek segítségére voltak abban hogy mielőtt középiskolát választanak, mennyi fontos dolgot kell számba venniük.
Az 5-6. osztály a tornateremben rendészeti bemutatót tekinthetett meg.
A rendezvény zárásaként a Pedagógiai Szakszolgálat egyik szakembere ismertette a gyerekekkel a pályaválasztás folyamatát egészen az 5. osztálytól kezdve a 8. osztályig bezátólag.
A tanulóink minden állomáson fegyelmezetten viselkedtek, illetve nagyon aktívan és közreműködően dolgoztak.
Biztosan lehet azt állítani, hogy ez a délelőtt is segítséget adott a pályaválasztás előtt álló 8. osztályos diákjainknak abban, hogy hová, milyen középiskolába menjenek továbbtanulni.

 

Nagyszénás, 2018. október 25.

Bracsok-Ajtai Andrea

World Walking Day – Világ Gyalogló Nap

DSCN3705

A Magyar Szabadidősport Szövetség az eddigi hagyományokhoz híven 2018-ban ismét meghirdette a Világ Gyalogló Napja (World Walking Day) hazai eseménysorozatát.
A mi iskolánk a diákönkormányzat szervezésében 2018. október 11-én csatlakozott a felhíváshoz, hogy az aktív életmód minél több ember mindennapi tevékenységévé váljon. Az esemény célja a helyi nevezetességek, főbb látnivalók megtekintése, megismerése volt. Szép számmal gyűltünk össze, az alsó és felső tagozatosok 75-en sétáltak 5 kísérő pedagógussal együtt.
Köszönjük a Forintos Alapítványnak, hogy a program zárásaként és egyben felfrissülésként biztosított a gyerekeknek egy kis dobozos üdítőt és egy müzli szeletet.
Nagyon jó hangulatban zajlott le a séta, jókat nevettünk, jó volt együtt mozogni, sétálni.

                                                                                                               Bracsok-Ajtai Andrea

Az első osztályosok látogatása volt óvodájukban

Október 4-én, a tízórai elfogyasztása után kis csapatunk sétára indult, hogy ellátogasson azokba az óvodákba, ahonnan a gyermekek iskolánkba érkeztek.

A gyerekek nagy örömmel és izgalommal lépték át a már ismerős küszöböt. Az óvó nénik, a dajka nénik és az ovisok nagyon kedvesen, énekszóval fogadtak bennünket. A mi eleven elsőseink rögtön birtokba vették a már ismerős játékszereket, és nagyon elmélyült játékba kezdtek a régen látott kis csoporttársaikkal.

A kötetlen vidám játékkal töltött óra hamar eltelt, és a déli harangszó az ebéd közeledtére figyelmeztette kis csapatunkat.

Az óvó nénik és az ovisok apró ajándékokkal (névre szóló könyvjelzőkkel) köszöntek el a már nagy, ügyes iskolásoktól, sikeres és vidám tanévet kívánva mindannyiunk számára.

 

 

Készítette: Kovács András Lászlóné Babák Erika

Október 6., az aradi vértanúk napja

Képkivágás

Október 6., az aradi vértanúk napja

1849. október 6 –án a majdnem egy éven át tartó szabadságharc befejezését követően az ifjú Ferenc József császár súlyos büntetés kiszabásával akarta megüzenni a magyaroknak: birodalmában nem tűri a lázadást. A császár tizenhárom magyar honvédtábornokot ítéltetett halálra, mindegyiküket nyilvános és megszégyenítő kivégzéssel sújtva.

Az említett napon Arad városában tizenhárom bátor, hősies, és megbecsült magyar hazafi kivégzésére készültek. A halálra ítéltek mindannyian ugyanazon ügyért harcoltak: a magyar szabadságért és a magyar haza megújulásáért. A halálra ítélt katonai vezetők mindegyike kész volt életét áldozni ezekért a célokért.

 

A kivégzések és a 13 vértanúhalál

1849.október 6 –án reggel fél hatkor a legyőzött magyar hősökön súlyos bosszút állt a bécsi udvar, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg. A történelem soha nem felejti emléküket.

error: Védett tartalom