Élménypedagógia iskolán kívül

Élménypedagógia iskolán kívül

2019. 04. 25-én az EFOP 3.3.7-17-2017-00011 pályázat által intézményünk alsós és felsős tanulói közül 38-an részesei lehettek egy újabb iskolán kívüli élménypedagógiás kirándulásnak, melynek helyszíne a szarvasi Arborétumban található Szabaduló szoba és Tovább »

Tegyünk együtt környezetünkért!

Tegyünk együtt környezetünkért!

2019. március 22-én, pénteken iskolánk az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett immár nyolcadik TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magarországért akció keretein belül csatlakozott a nagyszénási Gondozási Központhoz. Ez mára már Magyarország legnagyobb Tovább »

Kondorosi Területi Szavalóverseny

Kondorosi Területi Szavalóverseny

Iskolánk alsó tagozatos tanulói 2019. április 15- én Kondoroson, Területi Szavalóversenyen vettek részt. Az immár hagyománnyá vált versenyt 11. alkalommal rendezték meg. A környező településekről, Békésszentandrásról, Kétsopronyból, Csabacsűdről és Nagyszénásról érkeztek a Tovább »

Asztalitenisz bajnokság tavaszi fordulója

Asztalitenisz bajnokság tavaszi fordulója

2019. március 21-én újra megmutathatták tudásukat a pingpong kedvelői. Az őszi bajnoksághoz hasonlóan most is nagyon jó hangulatban telt el a verseny. A résztvevő gyerekek egy kategóriában nevezhettek, így összesen tizenegyen versenyeztek. Tovább »

VII. KORTÁRS VERSMONDÓ VERSENY KÁRPÁT-MEDENCEI DÖNTŐJE

VII. KORTÁRS VERSMONDÓ VERSENY KÁRPÁT-MEDENCEI DÖNTŐJE

2019. március 8-án reggel 22 lelkes és kissé izgatott tanulóval indultunk Békéscsabára. Ezen a napon rendezék ugyanis a VII. Kortárs Versmondó Verseny Kárpát-medencei döntőjét. Ebben az évben Mentovics Éva költőnő versei közül Tovább »

 

Robotcsámborgás a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskolában

Az IKT MasterMinds Kutatócsoport néhány tagja által létrehozott Robotcsámborgás című program keretében Szelezsánné Egyed Dóra sikeres pályázata jóvoltából 2 héten keresztül lehetősége volt iskolánk tanulóinak megismerkednie a BlueBot padlórobottal és a ScottieGo! interaktív társasjátékkal , melyekkel a kódolás alapjait gyakorolhatják a gyermekek élményszerűen. A villogó, zümmögő robotbogárkát a tanulók irányíthatták különböző pályákon. A tanulók az alsós angolórákon és felsős magyarórákon  használták, az elsősök  pedig matekozhattak Zümivel, akit nemcsak kézzel, de IKT –eszközökkel is lehet irányítani. A 2- 3. évfolyam tanulói is megismerték egy bemutató keretében. Még a kézilabdaedzésén is tudtak vele játszani a gyerekek. A ScottieGo! – val a programozás magasabb szintjére léphettek a tanulók, és már a másodikosok is tudtak vele kódolni. A játékok szenzációsan fejlesztik a gyermekek algoritmikus gondolkodását, miközben hihetetlen élményt is nyújtanak számukra. A kiemelt bánásmódot igénylő tanulóknál is jól alkalmazható fejlesztésre és tehetséggondozásra is. Az iskolai könyvtári foglalkozások keretében bárki kötetlenül élvezhette a játék örömét. A gyermekek lelkesedését látva úgy gondoljuk, hogy iskolánk tanulói is nagyon boldogok lennének, ha nálunk is csámboroghatna néhány robotka. Köszönet illeti Fári Jánost és Mataisz Zsuzsannát, akik biztosították ezt a lehetőséget iskolánknak.

EFOP-3.3.5-17-2017-00038 „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása a Békéscsabai Tankerületi Központnál”

A Békéscsabai Tankerületi Központ az EFOP-3.3.5-17-2017-00038 azonosító számú „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása a Békéscsabai Tankerületi Központnál” elnevezésű projektet valósítja meg 2018. és 2019. évben. Az elnyert támogatási összeg: 232 650 000 Ft. A projekt megvalósításának időtartama 18 hónap, 2018. 03. 01 – 2019. 08. 31. Az iskolai közösségi programokba bevonni kívánt tanulók létszáma 4653 fő, 19 megvalósító köznevelési intézményben.

A „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása a Békéscsabai Tankerületi Központnál” című projekt keretében a pályázó, a tervezett új NAT-hoz igazodó szakmapolitikai céloknak megfelelő, nem-formális nevelési-oktatási tevékenység keretében megvalósuló, tematikus tanulási alkalmak lebonyolítását látja el.

A bentlakásos és napközi formában megvalósuló tematikus tanulási alkalmak lebonyolítása a felhívásban foglaltaknak megfelelően 2018. június és 2019. június utolsó két hetében történik.

Élménypedagógia iskolán kívül

DSCF5806

2019. 04. 25-én az EFOP 3.3.7-17-2017-00011 pályázat által intézményünk alsós és felsős tanulói közül 38-an részesei lehettek egy újabb iskolán kívüli élménypedagógiás kirándulásnak, melynek helyszíne a szarvasi Arborétumban található Szabaduló szoba és a Mini Magyarország Makettpark volt. A gyerekeket négy alsós tanító néni kísérte el Szarvasra. Miután megérkezett a csoport a helyszínre, az eltervezett feladatoknak megfelelően a gyerekeket az előre megbeszélt csapatokba állítottuk be. A makettparkba az alsó tagozatos gyerekek mentek Rikkerné Filó Beáta és Török Ágnes tanító nénik kíséretében. A szabaduló szobában a felsős tanulók mutathatták meg, mit tudnak. Őket Kiszelyné Balogh Ildikó és Tarné Nagy Zsuzsanna tanító néni kísérte el. A szabaduló szobában 2×6 fős csapatokat alkottunk. Egyik csapat a Titkok kertjébe, a másik csapat pedig a Viharzóna szobába mehetett be. Ezekben a szobákban logikus gondolkodásra, kitartásra, egymás segítésére, összefogásra és jó csapat munkára volt a tanulóknak szükségük. Természetesen iskolánk 6. osztályos tanulói most is bebizonyították, hogy ezek a képességek megtalálhatóak bennük. Volt olyan, aki jó számolással, nagy bátorsággal, gyorsasággal vagy éppen logikus gondolkodással tudta erősíteni csapatát. A Mini Magyarország Makettparkjában is izgalmas feladatok várták a 3. és 4. évfolyamos gyermekeket. Első feladványuk egy keresős feladat volt. Árnyképek segítségével kellett a csapatoknak megkeresniük hazánk kiemelkedő építészeti alkotásainak a makett párjait, mint például az Esztergomi Bazilikát, a Hősök terét stb. Második feladatuk a nagy Magyarország részleteinek kirakása volt, vagyis egy puzzle. A feladatok végeztével a csoportok pihentek egy kicsit,  és lelkesen mesélték el egymásnak az átélt élményeket, izgalmakat, hogy ki miben volt ügyes, ki mivel tudta a csapatát erősíteni.

 

                                                                       Kiszelyné Balogh Ildikó

DSCF5806 DSCF5809 DSCF5823 DSCF5824

Tegyünk együtt környezetünkért!

20190322_154943[1]

2019. március 22-én, pénteken iskolánk az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett immár nyolcadik TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magarországért akció keretein belül csatlakozott a nagyszénási Gondozási Központhoz. Ez mára már Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmává, illetve Európa egyik legsikeresebb környezetvédelmi akciójává vált. Ebben a tanévben iskolánkat közel 70 diák képviselte, akik ezért a társadalmi munkájukért osztályfőnöki dicséretben részesülnek. Bízunk benne, hogy ezzel a megmozdulással sikerül csökkenteni az illegális lerakók számát, a termelődő hulladék mennyiségének mérséklését valamint megfelelő hasznosítását.

 

                                                                                                                   Bracsok-Ajtai Andrea

20190322_154943[1] 20190322_154542[1] 20190322_150347[1]

SPORT-ÉS EGÉSZSÉGNAP 2019. április 17.

Az alsó és felső tagozat együttes részvételével került megrendezésre v2019. Április 17-én a sport- és egyészségnap. A rendezvény nagy előkészületekkel lett megrendezve, és az iskola pedagógusai is aktívan részt vettek a lebonyolításban.

A megnyitó után a közös bemelegítés következett, melyet két egykori diákunk tartott? Bella Krisztina és Borza Bettina. Ezután az alsó tagozatosok évfolyamonként játszották a nagy sikernek örvendő „Védd a várat!” elnevezésű  ügyességi játékot. A gyerekek többsége láthatóan jól érezte magát és nagy lelkesedéssel próbálták a legjobb teljesítményt nyújtani. Ezalatt a felsősök jól koordinált állomásokon tették próbára tudásukat az egészség terén. Különböző szórakoztató, ugyanakkor figyelmet igénylő feladatokban vettek részt a nebulók. Az izgalmas tevékenységek, mint a Szupertüsszencs, Okostányér, Puzzle, Gémkapocs-fűzés, Kerékpáros ügyességi verseny, Távolugrás és a Sulirendőr gazdagították a gyerekek tudását és erősítette közösségüket.

A tízórai szünet után az alsósok és felsősök programja megcserélődött, ezáltal minden kisdiák részt vehetett az összes programban.

A nap zárásaként következett az oklevelek és a civil szervezetek ajándékainak kiosztása.

A sportnapon nagyon jól átgondolt, szórakoztató, minden izmot megmozgató programokon vehettünk részt, amelyek kicsiknek, nagyoknak egyaránt kellemes élményt nyújtott.

Köszönjük a megvalósításban való közreműködést az orosházi Egészségfejlesztési Irodának, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának, a Magyar Autóklub Nagyszénási Szervezetének, az Orosházi Rendőrkapitányság munkatársainak: Tari Ferencnek és Nagy Tamásnak,  és Nagy Dorina szociális segítőnek.

Köszönjük a Forintos Alapítványnak, a Fejlódó Nagyszénásért Egyesületnek és az Összetartozunk Szociális Alapítványnak és a Magyar Autókloub Nagyszénási Szervezetének a felajánlásokat, mellyel megörvendeztethettük a gyerekeket.

DSCN5644 DSCN5727 DSCN5763 DSCN5771 DSCN5858 DSCN5696 DSCN5860

Kondorosi Területi Szavalóverseny

IMG_8692_v

Iskolánk alsó tagozatos tanulói 2019. április 15- én Kondoroson, Területi Szavalóversenyen vettek részt. Az immár hagyománnyá vált versenyt 11. alkalommal rendezték meg. A környező településekről, Békésszentandrásról, Kétsopronyból, Csabacsűdről és Nagyszénásról érkeztek a diákok a rendezvényre. Igen erős mezőnyben tanulóink az alábbi eredményeket érték el:

Kulcsár Anna Helga 3. a osztályos tanuló I. hely

Kulcsár Tibor Botond 1. osztályos tanuló I. hely

Vastag Veronika 2. b osztályos tanuló III. hely.

 

Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanító néniknek!

                                                                                                   Tarné Nagy Zsuzsanna

                                                                                              alsós munkaközösség-vezető

Nagyszénás, 2019. 04. 19.
IMG_8692_v IMG_8668 IMG_8667 IMG_8659_v IMG_8645 IMG_8647

József Attila területi szavalóverseny Orosházán, a költészet napján

A költészet napján, 2019. április 11-én József Attila szavalóversenynek adott otthont az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. A területi versenyre kilenc intézményből érkeztek diákok Orosházára, ahol három korcsoportban mérhették össze tudásukat.

A résztvevő tanulók 20-21. századi magyar költők verseivel indulhattak. Iskolánkból a helyi verseny legjobbjait neveztük; Pavló Szandra 4. a osztályos és Vincze Zsófi 6. b osztályos tanuló indult a rangos megmérettetésen. A szervezők nevében Víghné Pintér Lilla a református iskola magyar szakos pedagógusa köszöntője után először a 3-4. osztályos kategória versenyzői mondták el választott versüket, majd rövid szünet után az 5-6. osztályos tanulók, végül a 7-8. osztályosok következtek. A versenyzők mellett pedagógusok, szülők, rokonok és érdeklődők hallgatták az előadott költeményeket. A diákok teljesítményét háromtagú szakmai zsűri értékelte. A nagyszénási gyerekek pontos szövegtudással, szépen hangsúlyozva adták elő szavalatukat.

Az 5-6. osztályos korcsoportban iskolánkból Vincze Zsófi 6. b osztályos tanuló az előkelő első helyet szerezte meg szép versmondásával (Felkészítő tanára: Ráczné Gálik Márta).

területi szavalóverseny

XI. Csillagászati Makettkészítő Verseny

A Mira Csillagászati szakkör 2019. április 5-én rendezte a XI. csillagászati Makettkészítő versenyét. Az alsó tagozatról 20 tanuló, a felső tagozatról 3 tanuló jelentkezett. A gyerekek két kategóriában mérhették össze tudásukat. Volt, aki holdkompot, parancsnoki űrhajót, Holdról visszatérő egységet, míg mások terepasztalt készítettek. Az eredményhirdetésre 2019. április 17-én került sor a Kulturűlis Központban, mely után a gyerekek előadáson, kiállításon vehettek részt valamint emléklapot kaptak eredményes munkájukért. A helyezettek okleveleket és a csillagászathoz kapcsolódó ajándékokat vehettek át.

Iskolánk tanulói az alábbi eredményeket érték el:

Terepasztal kategóriában:

I. Uhljár Dániel László 3. a

II. Kulcsár Anna Helga 3. a

III. Zamba Inez 3. a

Űrrakéta, űrhajó, holdkomp kategóriában:

I. Reibl Dániel 2. b

II. Tar Tünde 3. a

III. Ozgyin Szabolcs Martin 3. a

Különdíj: Szöllősi Roland 6. b

Köszönetet szeretnénk mondani Fődi Andrásné Ani néninek a verseny megszervezéséért és lebonyolításáért. Mind a szülők, mind a diákok nagyon jól érezték magukat ezen a programsorozaton.

Nagyszénás, 2019. 04. 17.

 

                                                                                               Tarné Nagy Zsuzsanna

IMG_8746 IMG_8754a IMG_8772

Szavalóverseny az alsó tagozaton

2019. április 3-án tartottuk iskolánkban az immár hagyománnyá vált szavalóversenyünket, melyet a költészet napja alkalmából rendezünk meg. A versmondó verseny célja: a verseken keresztül a kultúra, azon belül az irodalom, költészet iránti érdeklődés felkeltése. A versenyre közel 50 több tanulónk jelentkezett. A megnyitó után az alsó tagozatos diákok három zsűri előtt, külön tantermekben adták elő megtanult verseiket. A feelső tagozatosok egy zsűri előtt, évfolyamonként szavalták el a költeményeket. A versenyre a diákokat elkísérhették szüleik, hozzátartozóik is. A zsűri tagjai pedagógusaink és meghívott vendégeink voltak. Az alsó tagozatosok közül minden évfolyamon az első három legügyesebb tanuló képviseli iskolánkat a Kondorosi Területi Szavalóversenyen, míg a 3-4. évfolyam legjobbja Orosházán a József Attila Területi Szavalóversenyen képviseli iskolánkat. Az idén Pavló Szandra 4. a és Vincze Zsófi 6. b osztályos tanulónk indult ezen a versenyen. Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak!

A helyi szavalóversenyen alábbi eredményeket érték el tanulóink:

 1. évfolyam:
  I. Krivik Renáta 1. o.
  II. Hevesi János 1. o.
  Kulcsár Tibor Botond 1. o.

 

 1. évfolyam:
  I. Vastag Veronika 2. b
  II. Benkő Antal 2. b
  Frák Mátyás 2. b
  III. Győző Aletta 2. b
  Nagy Kristóf 2. b

 

 1. évfolyam:
  I. Kulcsár Anna Helga 3. a
  II. Uhljár Dániel László 3. a
  Zamba Inez 3. a
  III. Cseh Pálma Krisztina 3. a
  Vannai Lívia 3. b

 

 1. évfolyam:
  I. Pavló Szandra 4. a
  II. Danicska Réka 4. a
  III. Tóth Boglárka 4. b

 

 1. évfolyam:
  I. Szilágyi Viktória 5. o.
  II. Tatár Klaudia 5. o.
  III. Kovács Patrik 5. o.

 

 1. évfolyam:
  I. Vincze Zsófi 6. b
  II. Hódi Nikolett 6. b
  III. Bogár Daniella 6. a
  III. Farkas Veronika 6. a

 

 1. évfolyam:
  I. Kovács Panna 7. b
  Lentvorszki János 7. b

 

 1. évfolyam:
  I. Pusztai Evelin 8. a
  Hegyi Mária 8. b

IMAG3102 IMAG3103 IMAG3104 IMAG3105 IMAG3106 IMAG3107 IMAG3108 IMAG3109

Asztalitenisz bajnokság tavaszi fordulója

20190321_151421[1]

2019. március 21-én újra megmutathatták tudásukat a pingpong kedvelői. Az őszi bajnoksághoz hasonlóan most is nagyon jó hangulatban telt el a verseny. A résztvevő gyerekek egy kategóriában nevezhettek, így összesen tizenegyen versenyeztek. A verseny lebonyolításában Sonkolyos Roland egykori pingpong kevelő diák volt segítségemre. A dobogó III. helyére Závogyán Bence 7. a, a II. helyére Szemenyei Zsolt 8. a, míg az I. helyre Balogh Dávid Szebasztián 7. a osztályos tanuló állhatott. A helyezetteket a Diákönkormányzat jutalmazta.

                    Bracsok-Ajtai Andrea

                                                                                                                                                             DÖK segítő

20190321_151421[1]