Október 6., az aradi vértanúk napja

Képkivágás

Október 6., az aradi vértanúk napja

1849. október 6 –án a majdnem egy éven át tartó szabadságharc befejezését követően az ifjú Ferenc József császár súlyos büntetés kiszabásával akarta megüzenni a magyaroknak: birodalmában nem tűri a lázadást. A császár tizenhárom magyar honvédtábornokot ítéltetett halálra, mindegyiküket nyilvános és megszégyenítő kivégzéssel sújtva.

Az említett napon Arad városában tizenhárom bátor, hősies, és megbecsült magyar hazafi kivégzésére készültek. A halálra ítéltek mindannyian ugyanazon ügyért harcoltak: a magyar szabadságért és a magyar haza megújulásáért. A halálra ítélt katonai vezetők mindegyike kész volt életét áldozni ezekért a célokért.

 

A kivégzések és a 13 vértanúhalál

1849.október 6 –án reggel fél hatkor a legyőzött magyar hősökön súlyos bosszút állt a bécsi udvar, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg. A történelem soha nem felejti emléküket.

2018. október 5-én iskolánk tanúlói előtt is emlékeztünk a hősökre. A történelmi megemlékezésen mindkét tagozaton a 3. a osztály tanulói szerepeltek és emlékeztek a 169 évvel ezelőtt történt eseményekre. Felkészítő tanító nénik: Tarné Nagy Zsuzsanna, osztályfőnök és Pavlóné Szél Erzsébet tanító néni.

 

                                                                                             Tarné Nagy Zsuzsanna

                                                                                             munkaközösség-vezető

Nagyszénás, 2018. 10. 06.

 

FELSZNÁLT FORRÁS: https://tortenelemtanulas.blog.hu/2014/10/05/oktober_6_az_aradi_vertanuk_napja

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1849_oktober_6_az_aradi_vertanuk_es_batthyany_lajos_kivegzese/

http://ivbela.hu/index.php/9-hirek/58-oktober-6-i-megemlekezes-az-iskolaban

DSCN3644 DSCN3651 DSCN3645 DSCN3652 DSCN3661 DSCN3670 DSCN3672 DSCF4662